Hem de tornar a vacunar-nos contra la grip cada any. Descobrim per què us hauríeu de vacunar contra la grip cada any mirant les característiques del virus de la grip i com prevenir i tractar la grip.


Ja ha arribat la temporada de vacunació contra la grip. En aquests dies, sovint escoltem a les notícies que la grip podria convertir-se en una gran epidèmia. Tornant uns quants anys enrere, hi va haver un temps en què el món sencer es va veure afectat per la grip porcina. D'aquesta manera, la malaltia anomenada grip queda tranquil·lament arrelada a les nostres vides. Tanmateix, la percepció habitual de la grip és que només és un refredat. Ara, anem a conèixer la prevenció i el tractament de la grip, que és una malaltia infecciosa viral representativa.

La grip, o grip, és una malaltia vírica. Per tant, per explicar la grip, no podem evitar explicar el virus. Per explicar un virus de la manera més senzilla possible, un virus és una massa de matèria orgànica que conté instruccions específiques. Aquesta comanda en particular es pot resumir en dues parts. "Augmenta el nombre!" "Difusió àmpliament!" Les instruccions necessàries per dur a terme aquestes dues instruccions es registren en les seqüències de molècules d'àcid nucleic, i aquestes molècules d'àcid nucleic central estan envoltades per una càpsida feta de proteïna. Aquesta és l'estructura més bàsica d'un virus.

La grip, que s'explica en aquest article, també és una malaltia infectada pel virus de la grip. Els virus de la grip es poden classificar a grans trets en grip A, B i C, i el tipus més freqüent és el tipus A. Probablement hagis escoltat noms de virus com H1N1 o H5N1 a les notícies, i aquests són el tipus A de la grip. En aquest nom, H (hemaglutinina) i N (neuraminidasa) es refereixen a proteïnes específiques contingudes a la càpsida del virus descrit anteriorment. Hi ha 18 tipus d'H i 11 tipus de N, respectivament, i la seva combinació determina el tipus de virus. És a dir, teòricament, hi ha 198 tipus de virus de la grip A.

Conèixer el tipus de virus pot ajudar a prevenir la grip? Una de les coses més habituals que escolteu sobre la grip és que us heu de vacunar de nou cada temporada de grip. Se sap que això és perquè els virus de la grip muten ràpidament, convertint-se en una soca completament diferent en un any. Però això només és cert parcialment. Un altre motiu pel qual és necessària la revacunació és perquè no sabem quin tipus de virus serà prevalent. Com s'ha explicat anteriorment, hi pot haver 198 tipus diferents de virus de la grip A. Entre aquestes, hi ha unes 10 espècies que es transmeten principalment als humans. Quin d'aquests virus serà prevalent només es pot saber quan la temporada de grip és imminent, i la grip s'ha de preparar en conseqüència per prevenir-la. De fet, la pandèmia de grip que es va produir a la primavera del 2015 va ser provocada precisament per aquesta predicció incorrecta. Per aquest motiu, fins i tot si la mateixa espècie és prevalent, muta en una soca que és significativament diferent del virus original al cap d'un any, per la qual cosa és necessària la revacunació contra la grip cada any.

Malgrat les polítiques de vacunació, no hi ha cap any en què no hi hagi casos de grip. Per tant, no només s'han desenvolupat vacunes sinó també molts tractaments per a la grip. El tractament més representatiu és el Tamiflu. Tamiflu és un medicament tan eficaç que el CDC dels EUA recomana l'administració en 48 hores per als pacients amb alt risc de desenvolupar complicacions. Aquest Tamiflu actua sobre la proteïna N del virus de la grip descrit anteriorment. El paper de la proteïna N és ajudar el virus a multiplicar-se i després alliberar-se de la cèl·lula, i Tamiflu evita la propagació del virus mitjançant la inhibició d'aquest procés.

Com a tal, els principis de prevenció i tractament de la grip, una malaltia vírica, es basen en les característiques científiques del virus de la grip. Això s'aplica no només a malalties com la grip, sinó també a totes les malalties que els humans poden contreure. És per això que el progrés en ciència bàsica és necessari per al desenvolupament de la medicina.